Midsommar Gültzauudden

Midsommarfirandet 60 år

Midsommarfirandet 2019 med Luleå Hembygdsgille blir en manifestation i dagarna tre, med dans, musik, dräkter och utställningar.

Under 59 år har föreningen anordnat traditionellt midsommarfirande på Gültzauudden i Luleå, med folkmusik, folkdans och dans runt midsommarstången. Detta år blir det sextionde i ordningen, och föreningen inbjuder därför till ett utvidgat midsommarfirande i dagarna tre.

Midsommaraftonen inleder med sedvanlig sång och dans runt stången för alla, fiskdamm för barnen och lotteri med fina hantverk. Det blir uppvisningar med norrbottniska allmogedanser på gräsmattan, och den norrbottniska spelmansmusiken kommer att flöda.

I ”gamla rådhuset”, där Café Rekommenderas tillhandahåller förtäring, kommer vi att visa norrbottniska 1700-talsdanser, och presentera en utställning över föreningens midsommarfirande under 60 år. Slöjdare kommer att slöjda och spelmän kommer att spela. Vi kommer även visa folkdräkter i Norrbotten: dels vårt folkliga dräktskick, dels 1912 års Norrbottensdräkt, där vi har glädjen att även visa Jokkmokks arbetsstugas barndräkter från 1936.

Gültzauudden i Luleå 2019

21 juni kl. 15 – 17  Midsommarfirande utomhus och inomhus

22 juni kl. 11 – 17  Dans, musik och utställningar i rådhuset

23 juni kl. 11 – 17  Dans, musik och utställningar i rådhuset