Hyr gillestugan

Luleå hembygdsgilles föreningslokal Gillestugan hittar du på Rutviksvägen 11 i det vackra världsarvet Gammelstad. Den rymmer 60 personer och kan hyras för dop, minnesstunder och andra lugnare fester. 


Det finns en ramp upp till entrén och huset består av en större sal, ett fullt utrustat kök samt en hall med två toaletter. 


Grannarna ska respekteras och inga störande ljud efter klockan 22.00.


För mer information och bokning, skicka in din fråga till Elisabeth Martinsson via mejl på gillestugan@lulehembygdsgille.se

GILLESTUGANS HISTORIA

Luleå Hembygsgilles föreningslokal Gillestugan är en del av kulturarvet i Gammelstad. Huset ägs av Luleå kommun och sedan 1985 har vår förening hyrt huset där vi bedriver aktiveter inom dans, musik, hantverk med mera.


Gillestugans historia börjar redan på 1880-talet när den uppfördes i hemman nummer 1 i Bälinge by som ligger på södra sidan av luleälven men såldes till Gammelstad på grund av ett dödsfall i familjen. Huset såldes sedan vidare till dåvarande Nederluleå kommun cirka 1890. Kommunen flyttade huset till dess nuvarande plats, en skolsal inreddes och västerväggens fönster sattes igen samtidigt som östersidans fönster förstorades. 

Huset fungerade som skola fram till 1932 då eleverna fick flytta över till den då nybyggda Kyrkbyskolan. Efter det använda F. Wigren det till bleckplåtsfabrik/plåtslageri fram till 1971.


Norrbottens Museum köpte byggnaden i avsikt att bevara den som ett ovanligt bevarat exemplar på skola och offentlig byggnad. I början av 1980-talet gick Länsstyrelsen in som nyttjare och tillika huvudman för en ansökan om att upprustning skulle utföras som ett beredskapsarbete varpå fastigheten flyttades in något på tomten för att inte stå för nära vägen samt en utvändig och invändig renovering genomfördes i två etapper.